تنیس البو
تنیس البو یا آرنج تنیسبازان به عارضهای گفته میشود که در طی آن فرد در سمت خارجی آرنج دست خود احساس درد میکند. این عارضه زمانی ایجاد میشود که تاندونهای متصلکنندهی عضلات ساعد به آرنج آسیب دیده باشند. درد ناشی از این عارضه از بازو تا مچ دست انتشار مییابد. در صورت درمان نشدن این عارضه، ممکن است فعالیتهای سادهای مثل چرخاندن کلید در قفل یا باز کردن یک در برای فرد دردناک شوند.
• علل ایجاد آرنج تنیسبازان
• عارضهی تنیس البو ممکن است در اثر موارد زیر ایجاد شود:
• استفادهی بیشازحد: حرکات مکرر مثل چرخاندن آرنج میتوانند باعث ایجاد پارگیهای کوچکی در تاندونها شده و منجر به ضعف آنها شوند. استفادهی بیشازحد ممکن است به شکل انجام طولانیمدت یک فعالیت و یا انجام شدید یک فعالیت باشد.
• نحوهی انجام فعالیتها: برای مثال ممکن است فرد به هنگام استفاده از یک وسیله یا ابزار، آن را به شکل نادرستی در دست بگیرد.
• وسایل نامناسب: برای مثال ممکن است فرد به هنگام ورزش کردن از وسایل فوق سنگین استفاده کرده و یا از وزنههایی استفاده کند که سایز آنها برای دست او نامناسب باشد.
• حوادث ناگوار: برای مثال یک ضربهی مستقیم به کنار آرنج (اپی کندیل جانبی) و یا زمین خوردن بر روی دست باز میتواند باعث ایجاد این عارضه شود.
چه عواملی میتوانند خطر ابتلا به آرنج تنیسبازان را افزایش دهند؟
• عوامل خطر برای تنیس البو عبارتاند از:
• فعالیتهایی که شامل حرکات مکرر ساعد، مچ و انگشتان دست میشوند
• روش نامناسب به هنگام انجام برخی فعالیتهای خاص
• استفاده از تجهیزات نامناسب به هنگام کار کردن، فعالیتهای روزانه و ورزش کردن
• سن: تنیس البو در افرادی که بین 40 تا 50 سال هستند بیشترین شیوع را دارد
• سابقهی آسیب به تاندونها
علائم آرنج تنیسبازان
علائم تنیس البو معمولاً بهصورت تدریجی نمایان میشوند. اصلیترین علامت این عارضه، درد در آرنج بوده که به شکل یک درد مبهم در بخش خارجی آرنج ایجاد شده و ممکن است تا 24 ساعت پس از آسیب از بین برود. با گذشت زمان، مدتزمان موردنیاز برای از بین رفتن درد افزایش خواهد یافت.
درد ناشی از تنیس البو
• معمولاً در دست غالب ایجاد میشود. (دست راست در افراد راستدست و دست چپ در افراد چپدست)
• بخش خارجی آرنج را تحت تأثیر قرار میدهد (بخشی که نسبت به بدن دورتر قرارگرفته است). زمانی که بر روی این منطقه فشار واردشده و یا فرد یک شئ را گرفته یا میچرخاند این درد افزایش مییابد.
• ممکن است به هنگام شب افزایشیافته و در خواب فرد اختلال ایجاد کند. ممکن است آرنج در صبح دچار گرفتگی شود.
• ممکن است با گذشت زمان و با انجام فعالیتهای متوسط ایجاد شود. فعالیتهایی چون بلند کردن یک لیوان قهوه، چرخاندن در یک بطری یا کلید در قفل، دست دادن با افراد دیگر و حتی روشن کردن خودرو میتوانند باعث ایجاد این آسیب شوند. حتی ممکن است زمانی که از آرنج خود استفاده نمیکنید نیز احساس درد کنید.
بخشهای خارجی دست، شانهها و گردن نیز ممکن است دچار درد شوند چراکه بدن سعی میکند قدرت و تحرک پذیری کاهشیافتهی آرنج را جبران کند.
تورم بهندرت در تنیس البو رخ میدهد. درصورتیکه آرنج شما دچار تورم شده باشد ممکن است به عارضهی دیگری چون آرتروز مبتلا شده باشید.
سندرم تونل رادیال یک نوع گیر افتادگی عصبی نادر است که در برخی از موارد با تنیس البو اشتباه گرفته شده و یا همزمان با آن ایجاد میشود.
تشخیص آرنج تنیس بازان
پزشک شما معمولاً میتواند با گفتگو در مورد علائم، فعالیتهای روزانه و آسیبهای سابق، عارضهی تنیس البو را تشخیص دهد. یک معاینهی فیزیکی نیز انجام خواهد شد.
• عکسبرداری با اشعهی ایکس میتواند موارد غیرطبیعی در ساختارهای استخوانی که ممکن است باعث آسیب به بافتهای نرم (مثل عضلات و تاندونها) شوند را نشان دهد ولی نمیتوان به وسیلهی آن آسیبهای بافتهای نرم را با وضوح کامل مشاهده کرد.
• اسکن MRI میتواند مشکلات مربوط به بافتهای نرم مثل عضلات و تاندونها را مشخص کند.
• آرتروسکوپی به پزشک این توانایی را میدهد تا درون مفصل را مشاهده کند.
• اسکن استخوان در موارد نادر انجام میشود. با استفاده از این روش میتوان شکستگیهای ناشی از فشار را مشاهده کرده و بیماریهای خاصی مثل تومور و عفونت را تشخیص داد.
درمان تنیس البو
استراحت
توقف یا تغییر در انجام برخی فعالیتها که ممکن است باعث آسیب دیدن تاندونها شوند. برای انجام برخی از حرکات، تکنیکهای جدیدی را به کار بگیرید و از وسایلی استفاده کنید که فشار وارده بر روی عضلات ساعد را کاهش میدهند.
سرما و گرما درمانی
بلافاصله پسازاین که احساس درد کردید، از کمپرسهای سرد به مدت 10 تا 15 دقیقه و چندین بار در روز استفاده کنید. همیشه یک پارچهی نازک بین یخ و پوست خود قرار دهید. همچنین میتوانید از یک پارچهی گرم استفاده کرده یا دوش آب گرم بگیرید.
دارودرمانی
1. داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs): میتوانید از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی چون آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده کنید.
2. کرمهای NSAIDs: میتوانید کرمهای ضدالتهاب غیراستروئیدی را بر روی منطقهی دردناک استفاده کنید. استامینوفن نیز برای رهایی از درد مفید است.
تزریق کورتیکواستروئید
تزریق کورتیکواستروئید میتواند در کوتاهمدت برای رفع درد مناسب باشد. این روش درمانی در مواردی که فرد پس از 6 تا 8 هفته از استراحت و توانبخشی هنوز احساس درد میکند مورداستفاده قرار میگیرد. کورتیکواستروئیدها ممکن است برای تاندونها مضر باشند. البته این مشکل تنها زمانی رخ میدهد که تزریقات متعددی در یک سال انجام شوند.
تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
پلاسمای غنی از پلاکت در حال حاضر ازنظر مؤثر بودن در تسریع روند بهبودی بسیاری از مشکلات مربوط به تاندونها مورد بررسی است. PRP از خون خود بیمار تهیه میشود. این مایع حاوی مقادیر زیادی از پروتئینها به نام فاکتورهای رشد است که برای بهبودی آسیبها ضروریاند.
اسپلینت مچ و آرنج
برای درمان تنیس البو میتوان از اسپلینت های مچ و آرنج استفاده کرد. اسپلینت ها بعضاً برای درمان مشکلات دیگر مربوط به استخوانها، مفاصل و تاندونها نیز مورداستفاده قرار میگیرند. البته اسپلینت ها نمیتوانند برای رفع درد یا بهبودی آسیبهای ناشی از تنیس البو کاری کنند.
فیزیوتراپی
انجام فیزیوتراپی بصورت انجام نرمش های کششی و تقویت کننده ساعد و استفاده از ماساژ یخ و یا اولتراسوند و یا تحریک عضلات ممکن است مفید باشد
درمان جراحی
اگر با انجام اقدامات ذکر شده بمدت 6 تا 12 ماه درد بهتر نشد ممکن است عمل جراحی بتواند به بیمار کمک کند. جراحی معمولا بصورت آزاد کردن محل اتصال عضلات اکستانسور ساعد از اپی کندیل خارجی و گاهی آزاد کردن شاخه عمقی عصب رادیال در ناحیه آرنج است. جراحی ممکن است بصورت باز یا به توسط آرتروسکوپ انجام شود.
بعد از جراحی اندام فوقانی بمدت یک هفته در آتل بیحرکت میماند و سپس آتل خارج شده و نرمش های کششی و تقویتی تا دو ماه زیر نظر فیزیوتراپ و پزشک معالج انجام میشود. بیمار معمولاً میتواند بعد از 4 تا 6 ماه به فعالیت ورزشی برگردد. جراحی معمولا در 80 درصد موارد موفقیت آمیز است. البته قدری کاهش در قدرت عضلات ساعد ممکن است بعد از جراحی بوجود آید.
برای دیدن ویدئوی تمرینات اینجا کلیک کنید.